Friday, February 1, 2013

Nova Os(j)ećajnost: New Edition!

Prvo izdanje autora "Nove os(j)ećajnosti" sam objavio na Stray Dogg Blogg-u 01.11.2012 (kao što možete videti prateći link, tu su se nalazili On Tour, Svemir, Ivana Picek, Wooden Ambulance, Felon, Vlasta Popić u akustičnoj verziji, Nina Romić i Stray Dogg) i od tada, stvari se poprilično ubrzavaju. Autori koje ću ovoga puta predstaviti postojali su i tog 01.11.2012, neki sakriveni od očiju javnosti u intimi svojih soba, drugi su opet, raštrkani po internetu, čekali da neko klikne na njihov link. U međuvremenu, preko jedne neformalne zatvorene grupe na Fejsbuku, većina ovih autora se povezala, prepoznajući uzajamno sličan senzibilitet i pomažući jedni drugima savetima, pružanjem podrške, preporučivanjem mesta za svirke, organizovanjem zajedničkih nastupa. To bih ja nazvao spontanim oblikovanjem scene koja nastaje kao reakcija na dosadašnji  "homo politicus" pristup većine rock autora na ovim prostorima. Došlo je izgleda vreme da se ponovo podigne "homo emotionalis", pošto je za vreme čitavog perioda industrijske civilizacije bio nepoželjan i potiskivan. To je, čini se, svetski trend u ovo postindustrijsko doba. 

Počeću sa senzacionalnim pobednikom izbora za pesmu godine Radija B92 (Beograd), grupom Ničim izazvan iz Vrbasa. Pobedničku pesmu "O tebi" potražite na YouTube-u, a ovde pogledaje i poslušajte pesmu "San"


Fenomenalni Tena i Ivča iz Vlaste Popić na svom side-project-u, Seine - Valcer za kraj



Ana Ćurčin, najzad možemo da čujemo celu pesmu "Cut Loose" i pogledamo klip u režiji Mikija Jaćimovića


Kompozitor Čedomir Stanojević, tekstovi Ivanka Simić, producent Saša Lokner, grupa Lorna Wing, ako volite džezirane varijante!


Zvonimir Varga, kantautor u pravom smislu te reči, čovek koji može da zadrži pažnji potpuno sam, u meni jednoj od omiljenih pesama!


Došlo je vreme da Dunja Ercegović alias Lovely Quinces izađe iz svoje sobe! Pogledajte Wrong House i sigurno ćete potražiti i ostale koje je podigla na Youtube.


Irena Žilić, singer/songwriter, je izašla na svetlo dana, EP se pojavio na Bandcampu, krenula je sa nastupima!


Najbolje skrivana tajna srpske rock scene, srpski Tom Waits - Kralj Čačka, glavom i bradom! Već nekoliko godina čekamo njegov album, ali, kako sam čuo, izdaće ga kad bude potpuno zadovoljan snimljenim materijalom.


Njegov kolega, stacioniran nešto južnije, u Novoj Varoši, antiteza Erica Claptona, primenjeni pesnik svakodnevne svakodnevnice, čiji je omiljeni autor Kant, neprevaziđeni Eeeeeemanueeeeeel Kaaaaantautor sa pesmom Kritika čistog tona, u kojoj je svoju poeziju doveo do vrhunca koga nikada neće nadmašiti!

















1 comment:

  1. Čeda Stanojević, drug iz odeljenja u osnovnjaku, u gimnaziji na jezičkom, ja na matematičkom smeru -- skroz mi čudno da pročitam ovo kompozitor pred njegovim imenom, ali i te kako pohvaljujem.

    ReplyDelete

Google Analytics